Nu ligger mitt projekt för Konstdepartementet uppe för bokning. Camera Obscura är ett projekt för högstadiet och gymnasieskolor där jag utgår ifrån den mest grundläggande principer för fotografisk avbildning.

Grunden till all fotografi, från ögats uppbyggnad till bilder tagna med telefonen och bilder från rymden fotograferade med teleskop, bygger på samma enkla princip, relationen mellan ljuset från ett hål och en vägg som ljuset träffar. Fenomenet som kallas Camera Obscura och är känt sedan antiken.
Det finns en rad spännande saker man kan göra med camera obscura. Storlek och form på hålet och avståndet mellan väggarna påverkar hur man ser det som finns utanför.  Experimentet är skalbart så till vida att man kan bygga en liten låda av kartong eller använda en hel lektionssal. Oavsett storleken så kommer eleven att förstå och upptäcka principen med Camera Obscura dvs det mörka rummet. Det faktum att vi kommunicerar alltmer via bilder idag kan vara värdefullt att koppla till den evolutionära utvecklingen (ögat) och en urgammal upptäkt.

Eftersom projektet förenar bild, fysik, biologi och matematik går det att integrera i flera olika skolämnen.

Besök och läs mer på Konstdepartementet 

Läs om Konstdepartementet och konstnären i skolan 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.